Att skapa en helt ny spelautomat

För oss som gillar att spela på internet så ser vi konstant nya typer av spel tillkomma, med olika teman, musik och animationer. När dessa nya spelautomater dyker upp är det lätt att inte lägga en tanke på alla steg som tagits för att producera denna slutprodukt.

Däremot om man stannar upp en sekund och ägnar en tanke åt detta så blir man förundrad. Hur gör man en spelautomat? Hur kommer man fram till vilket tema? Varför är vissa spel mer tillfredsställande än andra?

Det är detta vi ska lägga ett öga på och gå igenom. Från starten där idéen kläcks till den slutgiltiga produkten som rullar ut hos de flesta online kasinon.

Får inte kollidera med ett redan existerande spel

När en idé om en ny spelautomat kläcks så måste man först se över så att denna idéen inte har tillkommit i förbifarten av ett annat spel. Att se över marknaden efter liknande teman på spelet är därför ett måste. För vem vill spela på en spelautomat som man direkt känner igen från en helt annan spelautomat? Man vill känna att detta spel är unikt och inte en i mängden.

spelsortiment slots

Från idé till slutprodukt

När man etablerat ett tema som känns unikt och spännande så börjar man arbeta på karaktärer och symboler som känns relaterade till temat. För att spel ska lyckas så måste man även väva in en stor igenkänningsfaktor på de olika symbolerna och karaktärerna som ska presenteras. Lägg där till att musiken i bakgrunden måste vara noga utvalt för temat samt att det inte ska vara för hårt, mjukt eller på något sätt irriterande för spelaren.

När spelutvecklarna känner att de sett över dessa hinder och bockat av dem så är det dags för att bestämma funktionerna (som free spins och bonusspel) i spelet. Dessa funktioner ska fungera som en förlängd arm till själva grundspelet och bör därför reflektera detta, fast oftast i en ny kreativ miljö (Till exempel kan ett spel handla om hundar, men bonusspelet kan utspela sig i en hundvalpsaffär). Även här måste du ta hänsyn till redan existerande spelautomater som kan ha snarliknande teman och bonusspel.

När spelutvecklarna känner att de uppfyller dessa kriterier måste de se över ytterligare faktorer för att kunna säkerställa att spelautomaten är tillfredsställande.

Psykologin bakom spelandet

När man nämner ordet psykologi är det många som rynkar på pannan och undrar om man blivit galen. Psykologi har länge ansetts som hokus-pokus, men på senare dagar har ämnet fått ett rättvist tillkännagivande.

Du använder psykologi varje dag, oftast utan att du aktivt tänker på det. Spelutvecklarna gör inget undantag när de producerar nya spelautomater. De stora spelutvecklarna (som svenska NetEnt eller Yggdrasil) lägger stor fokus på att alla de psykologiska delarna i spelet ska vara till spelarens fördel. De vill att du som spelare ska känna dig lugn och trygg, men ge dig tillräckligt med adrenalin för att se till att du har en väldigt trevlig stund. Allting som sker, från idé till slutprodukt har ett gemensamt mål: Slutprodukten (spelautomaten) ska vara ett försök att skapa den bästa spelupplevelsen för kunderna.