Fantastiska konstnärer

I Sverige och i andra länder så lever det, eller har levt fantastiska konstnärer. Många av dem har dock blivit berömda långt efter sin död, i flera fall har man varit före sin tid med konststilen.

Anders Zorn

Anders Zorn är en av Sverige mest kända konstnärer, även utomlands. Han levde mellan 1860 och 1920 i Mora, Dalarna. Han ägnade sig mycket åt att måla porträtt, nakenmotiv och typiska motiv från Dalarna. Han verk finns utspridda på konstgallerier runt om i världen. Det går att hitta tavlor från den svenske Anders Zorn på Metropolitan Museum of Art i New York, i Vita huset i Washington D.C, Musée d’Orsay, Paris m.fl.

Han målade dessutom flera presidenter i USA under sin levnadstid. En tavla som den stora massan känner igenom är ”En premiär” från 1888.

Vincent van Gogh

Van Gogh var en av expressionismens föregångare och den moderna konsten. Han föddes 1853 i Frankrike och blev 37 år, han tog sitt eget liv 1890. Hans konst är färgstark, kraftig och känsloladdad. Ett av hans uppmärksammade verk är Stjärnenatt från 1889 och Självporträtt från 1888. Konsten som han gjorde under sin levnadstid blev han känd för efter sin död.

Vincent van Goghs liv är också ett av de mest väldokumenterade liven bland gamla konstnärer. Han skrev ofta brev till sin bror Theo och andra som stod honom nära. En uppsättning med hela 750 brev finns bevarade.

En annan sak som Van Gogh är känd för är att han blev mentalt ostabil och skar av sig sitt eget öra. Örat skickade han sedan till en prostituerad.

Pablo Picasso

Picasso är en konstnär som levde så långt in som på 70-talet, han föddes 1881 och blev hela 91 år gammal. Pablo Picasso utvecklade även en egen stil tillsammans med en annan konstnär, kubismen, en stil som har gjort honom känd över hela världen.

Ett par av hans verk som de flesta känner till är:

  • Three Musicians från 1921
  • Girl Before A Mirror från 1932
  • The Old Guitarist från 1903
  • Seated Woman (Marie-Therese) från 1937

Claude Monet

Impressionismens skapare är bland annat Claude Monet, han var en av många konstnärer som träffades i Paris på 1800-talet för att ta fram denna nya stil.

Claude Monet levde själv mellan 1840 och 1926 och han var en pionjär för impressionismen. En av hans första verk i den stilen fick namnet Impression – soleil levant, impressionismens födelse. Claude hade tillskillnad mot andra konstnärer stora framgångar i sitt eget hemland och var en uppskattad man fram till det fransk-tyska kriget 1870. Då blev han inte erkänd av den jury han ställdes framför och Claude flydde till Storbritannien för att undkomma denna konflikt.

Claude Monet har målat en av världen mest kända tavlor, den tavla som heter Le Bassin aux Nympheas, eller Näckrosdammen på svenska. Det är ett typiskt motiv där Claude Monet utgår från den nyfunna stilen med impressionism. Tavlan finns att skåda på The Metropolitan Museum of Art i New York och ingår i en hel serie på hela 250 oljemålningar.