Konståkning, sporten som vi älskar

Konståkning är en otroligt vacker sport och vi har en liten extra förkärlek till den, och det kommer ni att förstå när ni läser här på galleriolika. Nyheterna kommer att vara lite färgade av konståkning när det är tävlingar och aktualiteter som handlar om detta.

Om konståkning

Konståkning är en sport som utövas på is av både damer och herrar, eller i par. Det är en sport som bedöms av ett antal domare, lite likt simhopp där man får poäng som baseras på helheten i sitt nummer. Konståkning är dock en akt som tar betydligt mycket längre tid än ett simhopp och kräver mycket koncentration när man glider runt på den hala isen med skridskorna påsnörade. I tävlingssammanhang så har de tävlande två olika program att förhålla sig till, ett kortprogram och ett långprogram.

Grenarna i konståkning

Singelåkning
Paråkning
Isdans
Synkroniserad konståkning

Bedömning och poäng

Bedömningsskalan som domare ger ut varierar mellan -3 och +3. Man identifierar åkarens olika element och bedömer svårighetsgraden, därefter ger man en siffra som baseras på hur väl det är utfört. Det som domarna tittar på är främst skridskoteknik, sammanbindande steg, utförande, koreografi och tolkning av musiken som åkaren har valt. För en utomstående kan detta verka helt förvirrande och svårt men hänger man med vid isen eller på tv ett par gånger så förstår man efter ett tag.

Själva skridskoåkningen upptäcktes för flera tusen år sedan men det var inte förrän på 1600-talet som man uppmärksammade det som en publiksport. Skridskoåkningen började som ett modernt inslag i Nederländerna samt i England där man visade upp sina eleganta konster för alla som stod vid sidan av isen. Den första svenska klubben för skridskoåkning bildades 1866 och var Kungliga Skridskoklubben. Allmänheten hade dock inte möjlighet att medverka, bara hovet och högt uppsatta inom militären fick chansen att testa på den nya svenska sporten. 1884 öppnade man dock en allmän klubb dit folket kunde gå för att testa och träna skridskoåkning.

Skridskoåkning och konståkning blev en OS-gren redan 1908. Det låter kanske inte så konstigt men det var 16 år innan vinter-OS startade. Så i 16 år så ingick bland annat konståkning i olympiska sommarspelen.

Idag är det Skate Sweden som är Svenska Konståkningsförbundet och man kan läsa mer om svensk konståkning på deras webbplats http://skatesweden.se/sv/

Där hittar man nyheter kring konståkning, nyheter som vi kanske missar. Det finns en evenemangskalender där med kommande tävlingar, fakta om landslaget och olika internationella event.

Dit kan du gå om du är intresserad av föreningslivet kring konståkning, är åkare, tränare eller om du bara är lite nyfiken på sporten konståkning.

Går du in på sociala medier kan du använda dig av hashtaggen #skatesweden för att hitta fina bilder och uppdateringar från medlemmar samt förbundet. Facebooksidan som Skate Sweden driver hålls också ständigt uppdaterad med nyheter och information.

Glöm nu inte att läsa galleriolikas nyheter kring konståkningen, vi kommer att ta upp ganska mycket i framtida inlägg här på sidan. Du hittar alla våra nyheter via denna länk, klicka på den och gå vidare