Konstföreningar i Sverige

Den bästa databasen och sidan för att hitta svenska konstföreningar det är riksförbundets hemsida. Deras webbadress är http://www.sverigeskonstforeningar.nu/

Men vi tänkte ta tillfället i akt och berätta lite om dem och göra en brygga från oss till dem, samt att par andra intressanta tips.

Riksförbundet för Sveriges konstföreningar bildades 1973 och man främjar för de föreningar som finns i Sverige. Man intresseras sig i det svenska kulturlivet och vill hjälpa till att driva frågan. Riksförbundet är dock en partipolitisk obunden organisation som inte tar ställning i den frågan.

Det är väldigt fördelaktigt som konstförening att ansluta sig till riksförbundet. Det finns information om lagar och regler, fakta för arrangörer, föreningsarbete, konstutbildningar och mängder med medlemsförmåner. Dessutom blir man publicerad i databasen så att andra kan hitta till föreningarna. Konstföreningsportalen är sidan som är fristående riksförbundet och hittas på denna adress http://www.konstforeningar.se/

Där kan man hitta länkar till alla konstföreningar som är medlemmar i riksförbundet med kontaktinformation osv. Medlemmarna får även möjlighet till att skapa en egen hemsida under konstforeningar.se där man kan uppdatera med nyheter och annat som kan vara intressant för eventuella besökare eller personer som vill bli medlemmar. Arbetar du på en konstförening och vill ha en egen hemsida så ska du kontakta ansvarig webbredaktör på riksförbundet.

Det är perfekt för dig som letar efter en konstförening, du har allt samlat på ett och samma ställe. Internet är fantastiskt på det där sättet att man kan knyta kontakter på distans. Är man inflyttat till en ny ort kan det vara svårt att hitta runt den första tiden, därför är det extra kul när tjänster som konstforeningar.se uppstår. Besök den och sök efter en förening i ditt område, sedan är det klart. Någonting som annars skulle ta flera veckor med efterforskning eller dylikt tar nu några minuter.

Sociala medier ligger helt rätt i tiden och det har riksförbundet också snappat upp.

En Facebooksida har man här https://www.facebook.com/SverigesKonstforeningar , den kan man gilla och följa uppdateringarna som sker dagligen.

På Twitter finns man också om du söker på ”SvKonstforening”, där har man ett konto men det är ganska nytt så vi vet inte hur ofta och hur flitigt man använder det.

På Youtube kan du hitta kanalen https://www.youtube.com/user/svkf/videos som är en bra källa med videoklipp som man har samlat på sig genom åren. Deras Youtube-konto är betydligt äldre än det på Twitter, vi har hittat videoklipp där som är daterade till 2007, alltså sju år sedan. Det är ganska intressant att kolla igenom alla klipp, det allra första heter ” Fotografi Är – Videoklipp 1” och är en beskrivning av fotokonsten.

Det ser ut som ett litet konstprojekt i sig. Det handlar om fotografgruppen Glimpse som åker runt med en mobil studio och låter besökaren medverka i konsten och bilderna, eller så kan de vara betraktare och gömma sig bakom olika attribut. En mycket fascinerande berättelse.

Det och mycket mer hittar du på Youtube-kanalen, vi rekommenderar att du surfar in dit och avlägger lite tid på att kolla igenom alla videoklipp.