Traditionella sporter i Sverige

Som ni kanske vet så är vi väldigt fascinerade av konståkning, men det är inte en av de traditionella sporterna i Sverige. Pratar vi tradition så är det flera andra sporter som kommer upp på tapeten. Två av de största publiksporterna i Sverige är ishockey och fotboll, det är också de två sporter som det spelas mest på. Svenska Spel är sponsor till båda sporterna där allmänheten kan spela på bland annat oddset genom deras webbplats eller via ett ombud. Hos Svenska Spel hittar du också Måltips, Poker, Vegasmaskiner etc. Allt är dessutom webbaserat och enkelt. Källa: Casinon.com

Vi kan nog säga att det är fotbollen som är störst bland dessa två traditionella sporter. Fotbollen kom till oss under mitten av 1800-talet men då var det en stor mix av regler som kom från rugby och den nya fotbollsidrotten som höll på att formas. Det var fullt tillåtet att hålla i bollen under mindre perioder när spelet var igång, något som är helt förbjudet för dagens spelare, ja förutom för målvakten.

I massmedia nämndes fotbollen för första gången 1874, det var i en artikel i tidningen Göteborgs-Posten. 1880 presenterade man de första svenska reglerna för fotboll, det gjorde man i boken Fria Lekar. Den första fotbollsmatchen hölls i Malmö 1890 och var mellan två danska lag som hade en uppvisningsmatch.

Allsvenskan är idag den högsta divisionen inom svensk fotboll för herrar. För damer är motsvarande division Damallsvenskan.

Ishockey, den andra traditionella sporten

Ishockey kom till Sverige lite senare än fotbollen. Det var i slutet på 10-talet som den amerikanske regissören Raoul Le Mat introducerade svenskarna för sporten som kom från staterna. Bandyn hade kommit till oss ett par år tidigare så det fanns en del pionjärer som gav sig på ishockey, främst bandyspelare då. Till en början så var ishockey en sport som spelades i Stockholmsregionen men fram mot 40-talet så spred sig intresset till övriga landet. 1949 var Sverige värdland för världsmästerskapen i ishockey och publiken ökade för varje år som gick. 1954 gick ishockeyn om bandyn som den populäraste vintersporten i Sverige.

Svenska Hockey Ligan (SHL) heter den högsta serien som spelas i Sverige. Tidigare hade den namnet Elitserien men mellan säsong 2013/2014 så bytte man namn till SHL.

Damernas motsvarighet till SHL är Riksserien. Den serien drog inte igång förrän sent på 70-talet.

Om man jämför dam och herridrotten inom fotboll och ishockey så har det sett ganska mörkt ut för damerna under alla år. De har inte fått chans att hävda sig eller vara med i högre divisioner. Nu på senare år har man dock släppts fram mer och det tycker vi är bra. Det är mer rapportering i media med inslag och direktsända program från tävlingar osv där damer spelar. Det är rätt håll att gå om vi ska skapa ett jämställt samhälle. Dam idrotten har kommit i skymundan allt för länge och det är dags nu att alla ska få synas.

Läs om vår fascination till konståkning. Här hittar du fakta och information om denna vackra sport.