Våra stora kulturpersonligheter i Sverige

Ronny och Ragge

Även fiktiva personligheter kan räknas in i denna skara. Det finns mängder med påhittade personligheter som har fått stor uppmärksamhet i Sverige och som har skapat ett kulturarv. Två av dessa är figurerna Ronny och Ragge. Skådespelarna och upphovsmakarna är Peter Settman och Fredde Granberg.

Ronny och Ragge var ett tv-program som gick på SVT och var som populärast mellan 1991 och 1993. Serien handlade om två stycken raggare som ville ha två saker, ”pök” och pengar. Det förstnämnda var också ett slanguttryck (för att ha sex) som blev synonymt med serien och spred sig bland det svenska folket, särskilt hos ungdomarna vid den tiden.

Ronny och Ragge blev mycket mer än bara en tv-serie. Radarparet gav sig ut på turné med egna låtar som toppade försäljningslistorna och man sålde mycket kläder, t.ex. t-shirtar med eget tryck. Peter och Fredde försökte att hitta ytterligare en tv-succé efter att intresset för Ronny och Ragge hade svalnat, man satsade på ett liknande koncept med två figurer som fick namnen Tratten och Finkel, men det blev inte lika populärt.

Stieg Larsson

Stieg var författare och han har skrivit en av de populäraste svenska bokserierna i modern tid, Millennium-serien. Alla böckerna har också filmatiserats och exporterats utomland med positiva reaktioner.

Stieg Larsson blev känd efter sin död när hans bokserie gavs ut eftersom den blev refuserad av det första bokförlaget Piratförlaget. Stieg avled den 9 november 2004 i en hjärtinfarkt. Böckerna i Millennium-serien gavs ut först 2005, 2006 och 2007. Dessa vann flera stor bokpriser under de kommande åren.

Böckerna som ingick i serien var:

  • Män som hatar kvinnor
  • Flickan som lekte med elden
  • Luftslottet som sprängdes

Böckerna blev till filmer under 2009 och 2010, samt att den gick att se på tv under det sistnämnda året.

Pippi Långstrump

Berättelsen om Pippi Långstrump är skapad av Astrid Lindgren på 40-talet. Hennes liv utspelar sig också runt den tiden och det var mycket ovanligt att läsa om en ensam stark flicka som tog hand om sig själv. Det var banbrytande att det kvinnliga könet tog så mycket plats i samhället, vi pratar förstås om 40-talets Sverige, idag ser det helt annorlunda ut.

Hon bor i ett hus som kallas för Villa Villekulla, där lever hon med en apa och en häst. Alla sover inomhus dessutom. Pippis mamma sitter på ett moln i himlen och Pippis pappa är kung på en ö i Söderhavet. Pippi är också rik eftersom hennes pappa har lämnat en kappsäck full med guldmynt, som tjuvarna Dunder-Karlsson och Blom vill lägga vantarna på.

Den första boken med Pippi Långstrump kom ut 1945. Ett par år senare blev Pippi film, 1949 regisserade Per Gunvall filmen med Viveca Serlachius i huvudrollen. Genombrottet med Pippi kom 1969 när Olle Hellbom regisserade tv-serien som fick namnet ”Pippi Långstrump”. Då såg vi Inger Nilsson som den rödhåriga lilla Pippi och det är nog henne som de flesta förknippar med filmerna idag.

Vi kommer att fortsätta vår redogörelse för stora kulturpersonligheter i kommande uppdateringar på sidan.